.
 

Archieven> N°122 > @rtikel
article précédent image suivante

Een dag voor de strijd tegen roken

De laatste «World No Tobacco Day» vond vorig jaar op 31 mei plaats. Zoals elk jaar sinds 1987 heeft deze dag tot doel het publiek bewust te maken van de gevaren van roken. Op dit ogenblik doodt roken wereldwijd één volwassene op tien.

Het is nu al 25 jaar geleden dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) voor het eerst met de World No Tobacco Day van start ging. Een prima gelegenheid om een aantal specifieke boodschappen over de strijd tegen roken mee te geven en om mensen te stimuleren om de inspanningen van de WGO bij te treden.

Gesel

Roken staat al lang bekend als één van de belangrijkste risicofactoren voor diverse chronische ziekten, waaronder kanker, longziekten en hart- en vaatziekten. Toch blijft de bevolking wereldwijd verhangen aan de sigaret.

Verschillende landen hebben een wetgeving die reclame voor tabak aan banden legt: ze hebben een wettelijke leeftijd vastgelegd om tabaksproducten te kopen en hebben ook de ruimten gereglementeerd waar roken verboden is. Helaas blijken al die maatregelen niet te volstaan om het dagelijkse rookgedrag van de bevolking sterk in te dijken.

Op dit moment overlijden naar schatting bijna 6 miljoen mensen per jaar aan roken. Dat betekent één persoon om de zes seconden. Meer dan 5 miljoen daarvan zijn rokers of ex-rokers, en 600.000 zijn niet-rokers, die onvrijwillig blootgesteld worden aan tabaksrook.

De wereld telt meer dan een miljard rokers. Bijna 80% daarvan woont in landen met een laag of beperkt inkomen. Dat zijn meteen ook de landen waar de tabak-gerelateerde ziekten en mortaliteit het hoogst liggen. Bovendien zullen rokers die voortijdig overlijden hun gezin van een inkomen beroven, de uitgaven voor de gezondheidszorg opdrijven en de economische groei afremmen.

Hoe kunnen we het aanpakken?

Omdat roken zo’n uitgesproken gezondheidsrisico’s inhoudt, hebben veel landen al jarenlang initiatieven opgezet om deze verwoestende epidemie in te dijken:

  1. het rookgedrag opvolgen, om het probleem binnen de verschillende leeftijdsgroepen van de bevolking te kwantificeren en een preventiebeleid uit te werken;
  2. de bevolking beschermen tegen tabaksrook. In veel landen is het nog steeds toegestaan te roken op openbare plaatsen: op het werk en in andere gesloten ruimten;
  3. hulp bieden aan rokers die willen stoppen. Op dit ogenblik heeft slechts 5% van de wereldbevolking toegang tot hulpdiensten voor het behandelen van rookverslaving;
  4. waarschuwen voor de gevaren van roken, bijvoorbeeld door op pakjes ontradende afbeeldingen en boodschappen te plaatsen;
  5. reclame, promotie en sponsoring voor tabak verbieden;
  6. de belastingen op tabak verhogen. Het is bewezen is dat een toename van de taks met ongeveer 10% globaal resulteert in een 4% lager verbruik.

Alexandre Dereinne

Referenties:

Wereld Gezondheidsorganisatie. Roken en de strijd tegen roken wereldwijd. Mei 2011.
Artikel geraadpleegd
Geraadpleegd in mei 2012


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés