rote hitte bevordert de transpiratie en dus vochtverlies. Daardoor dient men meer te drinken. Het beste is water te drinken. Als men dat niet graag drinkt, kan men ook fruitsap drinken. Maar dan bij voorkeur natuurlijke fruitsappen om de suiker te vermijden die in veel commerciële bereidingen aanwezig is.

We herinneren eraan dat voldoende drinken niet specifiek de huid beschermt maar wel de algemene gezondheid. Om de huid te beschermen bij blootstelling aan de zon zijn voorzichtigheid, kleding en zonneproducten aangewezen. Maar ook de voeding kan door de aanbreng van bepaalde voedingsstoffen bijdragen tot de bescherming van de huid. Antioxidanten zijn in dat opzicht van bijzonder belang. Fruit en groenten zijn daarvan belangrijke bronnen. En de aandacht van de patiënten dient daarop gevestigd te worden. De vitaminen A, C en E helpen het lichaam (en dus ook de huid) om zich te beschermen tegen oxidatieve stress. We weten dat de zon, die natuurlijk gunstige effecten heeft zoals bijvoorbeeld het stimuleren van de aanmaak van vitamine D in de huid, daar ook schade berokkent door de productie van vrije radicalen.

Het is dus van belang onze patiënten eraan te herinneren welke de bronnen zijn van deze vitaminen. We mogen ook de rol niet vergeten van selenium en van zink bij het beschermen tegen vrije radicalen. Zink is als dusdanig geen antioxidans maar het is wel een essentieel bestanddeel van bepaalde enzymen die ook de vrije radicalen bestrijden zoals bijvoorbeeld superoxide dismutase. Zink heeft dan ook een plaats op dat vlak.