.
 

Archieven> N°121 > @rtikel
article précédent image suivante

Look: een cardioprotectief middel

Look en meer in het bijzonder de extracten van gefermenteerd look bieden heel wat voordelen voor de gezondheid. Ze zouden met name gunstige effecten hebben op het cardiovasculair systeem.

Ook al is het niet zeer groot, look is een «supervoedingsmiddel» omwille van de talrijke voordelen voor de gezondheid. In verschillende studies is immers het belang aangetoond van extracten van gefermenteerd look voor de gezondheid en vooral wat betreft de preventie van hart- en vaatziekten.

Pathologieën en risicofactoren

Cardiovasculaire aandoeningen zijn de voornaamste oorzaak van morbiditeit en van sterfte in ons land, vooral dan de ziekten in verband met arteriosclerose, dus met een verdikking van de arteriewand en een verkleining van de binnendiameter. Daardoor is de bloedsomloop gestoord en soms verstopt.

Er bestaan een aantal cardiovasculaire risicofactoren. Die kunnen al dan niet veranderd worden. Tot de niet veranderbare risicofactoren behoren: leeftijd, geslacht en familiale antecedenten van cardiovasculaire incidenten. De wijzigbare factoren zijn roken, obesitas, arteriële hypertensie, sedentair leven en hypercholesterolemie.

Door de veranderbare risicofactoren te wijzigen is het mogelijk significant de risico’s op een cardiovasculaire pathologie te verminderen. Vaak kan dat al door maatregelen op gebied van voeding en levenswijze. Maar er bestaan ook een aantal stoffen waarmee eveneens een significante vermindering mogelijk is van de cardiovasculaire risico’s. Het extract van gefermenteerde look is er daar één van.

Werking op verschillende niveau’s

De extracten van gefermenteerd look zouden een gunstige werking hebben op het cardiovasculaire risico omdat ze inwerken op verschillende risicofactoren. Loy en Rivlin hebben in 2000 een literatuuroverzicht gemaakt over de effecten van look op de cardiovasculaire gezondheid.

Als effecten van gefermenteerde lookextracten op de cardiovasculaire risicofactoren hebben de auteurs een daling van de bloeddruk vastgesteld in 61 % van de gevallen, evenals een verbetering van de endotheelfunctie in 40 tot 66 % van de gevallen, een significante afname van de concentratie van homocysteïne bij 27 % van de patiënten, een verminderde adhesie en aggregatie van de bloedplaatjes en een verbeterde status van antioxidanten bij rokers.

In andere studies door Qureshi et al, Abuirmeileh et al. en Yu et al. wordt eveneens gesuggereerd dat met de extracten van gefermenteerd look de totale en de LDL-hypercholesterolemie zouden kunnen dalen. Deze daling zou een gevolg zijn van inhibitie van de activiteit van sleutelenzymen in de lever die een rol spelen bij de synthese van cholesterol, ?-hydroxy-?-methylglutaryl CoA synthetase en reductase.

Ook al zijn diepgaandere studies nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen, toch tonen de resultaten van deze studies reeds aan dat er een mogelijk gunstig effect bestaat van extracten van gefermenteerde look om de lipidenparameters te verbeteren waarvan bewezen is dat de stoornis ervan een cardiovasculaire risicofactor is.

Alexandre Dereinne

Referenties:

Budoff M. Garlic therapy and heart disease : the evidence. Harbor-UCLA Mediczl Center.
Geraadpleegd in maart 2012.

Kyolic. Aged garlic extract. Research excerpts from peer reviewed scientific journals & scientific meetings.
Geraadpleegd in maart 2012.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés