.
 

Archieven> N°115 > @rtikel
article précédent image suivante

Sedentair leven: enkel bewegen is onvoldoende!

Een recente studie, uitgevoerd in de VS, toont aan dat personen die een sedentair leven leiden en regelmatige een fysieke beweging inlassen toch nog een verhoogd risico op chronische vasculaire aandoeningen vertonen en dit in vergelijking met personen die er een actieve levensstijl op na houden.

Regelmatig een fysieke activiteit gedurende dertig minuten inlassen en dit gecombineerd met een evenwichtig voedingspatroon, verminderen het risico op onder meer cardiovasculaire aandoeningen en zwaarlijvigheid. Voor personen die een sedentair leven leiden geldt deze regel in onvoldoende mate.

Wat vinden we in de literatuur?

John Thyfault en zijn medewerkers verdiepten zich in de onderzoeksresultaten op dit vlak. Er kon duidelijk een verhoogd risico op type 2 diabetes worden vastgesteld bij personen met een inactieve levensstijl (minder dan 5.000 stappen per dag) in vergelijking met personen met een actieve levensstijl (meer dan 10.000 stappen per dag).

Daarenboven bevestigt de hoofdredacteur van het onderzoek dat personen die in hoofdzaak zittend hun dag doorbrengen en tijdens de dag regelmatig een fysieke activiteit inlassen, dit onvoldoende is om chronische aandoeningen te voorkomen. Integendeel, ze vertonen een verhoogd risico ten aanzien van tal van aandoeningen.

Levensstijl wijzigen

Idealiter zouden personen met een inactieve levensstijl de gewoonte moeten aannemen dagelijkse meer fysiek te bewegen door bijvoorbeeld te voet naar hun kantoor te gaan, de trappen te nemen, naar het bureel van een collega te stappen eerder dan hem te telefoneren of een mail te sturen .... Hoewel deze eenvoudige goede gewoonten geen opzienbarende lichaamsveranderingen voor de spiegel zullen teweegbrengen, kunnen ze op lange termijn op een significante wij-ze bijdragen tot het behoud van een optimaal lichaamsgewicht.

Tal van studies besluiten eensluidend: het beoefenen van een ‘actieve’ levensstijl moet vanaf de prille levensjaren aangemoedigd worden. Kinderen met een actieve levensstijl zijn op latere leeftijd beduidend minder vatbaar voor de ontwikkeling van bepaalde chronische aandoeningen.

Het is dan ook aan de ouders om hun kinderen niet enkel aan te moedigen een sport te beoefenen maar ook dag in dag uit fysiek actief te zijn. Deze jong aangeleerde goede gewoonten zullen ze hopelijk op volwassen leeftijd aanhouden wat op een significante wijze het risico op de ontwikkeling van een of meerdere chronische aandoeningen op lange termijn zal voorkomen.

Een ware gesel

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, beleeft 25 procent van de Amerikaanse bevolking een inactieve levensstijl (ze halen geen 5.000 stappen per dag) en 75 procent haalt de nationale aanbevelingen van 150 minuten gematigde fysieke activiteit per week, gecombineerd met twee maal per week spierversterkende oefeningen.

Voor John Thyfault en zijn onderzoeksteam is een en ander duidelijk: ondermaatse fysieke activiteit is de voornaam-ste oorzaak van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas of nog van niet alcoholische steatose hepatitis.

Alexandre Dereinne

Referentie:

University of Missouri. Even with Regular Exercise, People with Inactive Lifestyles More at Risk for Chronic Diseases, MU Researchers Say. Artikel geconsulteerd in augustus 2011.
Artikel


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés