.
 

Archieven > N°115 > @rtikel
article précédent image suivante

Borstkanker voorkomen met noten?

Het risico op borstkanker zou kunnen verminderen door regelmatig een geringe hoeveelheid noten te eten. Dat wordt gemeld in een studie die recentelijk werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer.

De herfst staat voor de deur en daarmee ook het seizoen van de noten. Die hebben niet alleen een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren maar bieden ook nog andere voordelen zoals het doen dalen van het risico op borstkanker. Dat is de conclusie van vorsers van de Marshall University.

Risico gehalveerd

Elaine Hardman en medewerkers hebben bij muizen over heel hun de levensduur de effecten vergeleken van een conventioneel voedingspatroon met die van een dieet dat noten bevatte. De door de knaagdieren dagelijkse geconsumeerde hoeveelheid noten kwam overeen met ongeveer 56 gram voor een mens (hetzij tussen 5 en 6 noten).

Hardman verklaarde dat in de loop van de studie bij de groep met het notendieet het borstkankerrisico twee keer minder groot was dan bij de groep die een conventionele voeding kreeg. Het aantal tumoren en de grootte ervan waren bovendien significant geringer in de testgroep.

De auteurs hebben ook vastgesteld dat deze preventie van het kankerrisico zelfs aanwezig was bij muizen die genetisch waren geprogrammeerd om gemakkelijk borstkanker te krijgen.

Genetische veranderingen

Door middel van een techniek van genetische analyse hebben de auteurs vastgesteld dat het notendieet de activiteit veranderde van verschillende genen die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker bij muizen maar ook bij mensen..

Met andere tests kon ook worden aangetoond dat alleen een verhoogde consumptie van omega-3 vetzuren geen «anti-kanker» effect had. Maar door een verhoogde consumptie van vitamine E was het wel mogelijk significant de groei van de tumor af te remmen.

De resultaten van deze studie wijzen er dus op dat regelmatig gebruik van noten perfect past in een evenwichtige voeding en dat daarmee significant het risico op borstkanker zou kunnen afnemen bij toekomstige generaties. Andere studies zijn evenwel nodig om deze resultaten te bevestigen.

Noten eten is gemakkelijk

Het is zeer eenvoudig noten in te schakelen in de voeding en wel op gelijk welk ogenblik van de dag:

  • Bij het ontbijt met havervlokken, rozijnen, yoghurt en een stuk fruit;
  • In een salade met geitenkaas, stukjes appelen een honingvinaigrette;
  • Als tussendoortje met een glas vruchtensap of een stuk fruit, een glas melk of een yoghurt;
  • Als aperitief, in plaats van chips, zoute koekjes en andere zoute snacks;
  • ...

Alexandre Dereinne

Referentie:

Marshall University Research Corporation. Breast cancer risk drops when diet includes walnuts, researchers find. Septembre 2011
Artikel


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés