.
 

Archieven> N°108 > @rtikel
article précédent image suivante

Kiwi: harig fruit voor een gezonde spijsvertering?

Kiwi’s staan al bekend voor de talrijke positieve effecten op de gezondheid, vooral wat betreft de aanbreng van antioxidanten. Recentelijk werd in studies aangetoond dat het eten van kiwi’s gunstig is voor een gezonde spijsvertering. Regelmatig kiwi’s eten lijkt inderdaad een voordeel op te leveren voor spijsvertering en tegen constipatie.

Een kiwi biedt heel wat voordelen op nutritioneel gebied. Daartoe behoren een gezonde spijsvertering en vooral tegen constipatie. Regelmatig een kiwi eten lijkt een bepaald voordeel op te leveren voor een gezonde spijsvertering.

Drie kiwi’s en men is terug vertrokken!

Constipatie komt veel voor. De prevalentie ervan in de bevolking zou bijna 25% bedragen. Regelmatige consumptie van kiwi’s zou volgens verschillende studies een positief effect tegen constipatie opleveren. Daarvan getuigt een studie bij 38 patiënten met chronische constipatie tussen 18 en 65 jaar oud.

De patiënten werd gevraagd hun gewoonten qua voeding en fysieke activiteit te noteren tijdens de eerste 2 weken van het onderzoek. In de volgende drie weken dienden zij drie kiwi’s aan hun dagelijks menu toe te voegen zonder voor de rest iets te veranderen aan hun voedingsgewoonten van de vorige twee weken. De proefpersonen dienden gedurende heel de studie een dagboekje bij te houden waarin zij elke dag als ze stoelgang hadden het soort ontlasting, het gemak van uitdrijven van de feces en het volume ervan noteerden. Op het einde van elke week werd tevens de tevredenheid van de patiënten in de loop van de voorbije week gemeten.

Uit de analyse van de resultaten is gebleken dat de frequentie van ontlasting toenam met 2,2 keer per week gedurende de eerste twee weken tot 5,8 keer per week na drie weken kiwi’s eten. Deze studie wees ook uit dat het soort feces significant verbeterde. Na amper twee weken werd hier bovendien een duidelijke verbetering vastgesteld met een piek van doeltreffendheid na drie weken. Het ‘gemak van uitdrijving’ en het ‘volume’ van de feces waren vergelijkbaar met een merkbaar verschil na een week kiwiconsumptie.

Omgekeerd stelden de auteurs vast dat na het eten van de kiwi’s het opgezet gevoel duidelijk verminderde. Deze verbetering nam toe als men kiwi’s bleef eten. Logischerwijze gingen al deze resultaten gepaard met een significante toename van de tevredenheid van de patiënten. Deze effecten waren merkbaar zowel bij mannen als bij vrouwen en onafhankelijk van de leeftijd of de BMI.

Betere vertering!

Behalve de gunstige werking op constipatie lijkt de harige kiwi uit Nieuw-Zeeland ook interessant voor de maag en de darmen om het spijsverteringsproces te bevorderen.

Kiwi’s zouden de vertering van eiwitten vergemakkelijken door de aanwezigheid van actinidine, een protease. Er bestaan echter weinig studies over de invloed van dit protease op de vertering. Daarom werd recentelijk de hypothese getest die stelt dat actinidine de vertering van voedingsmiddelen bevordert door de eiwitten vollediger en sneller te hydrolyseren dan onder de natuurlijke omstandigheden in de darm.

Aan de hand van een spijsverteringsmodel in vitro op twee niveaus (maag en ileum) waarin de vertering in het bovenste spijsverteringskanaal bij mensen wordt gesimuleerd werden verschillende voedingseiwitten getest om na te gaan of actinidine de afbraak ervan kon beïnvloeden. Een extract van kiwi met een gekend niveau van activiteit van actinidine werd gebruikt voor deze studie. In het maaggedeelte van het model werden de voedingseiwitten blootgesteld aan de verhoogde zuurgraad typisch voor een gezonde volwassen maag (pH 1,9) en geïncubeerd met pepsine, met en zonder kiwi-extract. Bij de ileale fase van het model werd de pH aangepast en pancreatine, een mengsel van spijsverteringenzymes met amylase, lipasen en proteasen toegevoegd om de spijsvertering na te bootsen van een normale mens. Ere werden verschillende soorten voedingseiwitten getest.

Het effect van actinidine op de vertering van voedingseiwitten verschilde voor elk van de onderzochte fasen van de vertering. In de maagfase had de kiwi een significant effect op de vertering van natriumcaseinaat en op de eiwitten van runderspieren en een minder uitgesproken maar toch duidelijk effect op sojaproteïnen. In de fase waarin de vertering van het ouderste spijsverteringskanaal werd gesimuleerd werd een verbetering aangetoond van de vertering van het eiwitisolaat van lactoserum, van gluten, van gliadine en zeïne.

Actinidine zou dus de vertering kunnen verbeteren van voedingseiwitten in de maag- en darmfasen van de spijsvertering. Dezelfde effecten werden ook aangetoond in dierproeven. Bovendien werd een rechtstreekse invloed vastgesteld van kiwi en actinidine op de snelheid van de maaglediging. Dat versterkt nog het belang van kiwiconsumptie voor de spijsvertering.

Alexandre Dereinne

Referenties:

Hiele M. Effecten van consumptie van kiwi op constipatie bij volwassenen. Zespri Health Fruit News 10.
Nederlands- en Franstalig artikel. Geraadpleegd in november 2010.

Drummond L. Kiwi,een natuurlijk hulpmiddel voor de spijsvertering. Zespri Health Fruit News 10.
Nederlands- en Franstalig artikel. Geraadpleegd in november 2010.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés