.
 

Archieven> N°106 > @rtikel
article précédent image suivante

Ernstige koemelkallergie: hoe behandelen?

Allergie voor koemelkeiwitten komt voor bij 2% tot 7% van de kinderen, meestal jonger dan 3 jaar (de gemiddelde leeftijd waarop de allergie wordt gediagnosticeerd ligt tussen 3 en 5 maanden). Het is dan ook van primordiaal belang de meest geschikte behandeling te kunnen instellen om de kindjes met deze alsmaar frequentere aandoening te kunnen helpen.

Allergie voor koemelkproteïnen (AKMP) komt frequent voor bij zuigelingen en kinderen. Er zijn nu betere technieken voor de diagnose en therapie maar we moeten beseffen dat de persisterende vormen van AKMP alsmaar frequenter voorkomen omdat de leeftijd waarop kinderen ervan genezen steeds later wordt. Het is dan ook belangrijk een adequate behandeling in te stellen om zo goed mogelijk de duur van deze allergie bij het kind in te korten.

Waaier van symptomen

Er bestaan twee groepen van koemelkeiwitallergieën al naargelang van de ernst van de symptomen: de lichte en de ernstige vorm.
- Bij de lichte of matige vormen zijn de verschijnselen zeer wisselend: frequente regurgitaties, braken, diarree, constipatie, ferriprive anemie, atopische dermatitis of aanhoudende distress of kolieken.
- De symptomen van een ernstige AKMP zijn veel ernstiger en gaan van gewichtsverlies door diarree of regurgitaties, braken, voedsel weigeren, bloederige ontlasting met mogelijk anemie op lange termijn, eczeem, larynxoedeem, ademhalingsproblemen tot anafylactische shock.

Ernstige vorm: niet afwachten!

Een kind bij wie de diagnose van een ernstige AKMP is gesteld dient systematisch gevolgd door een gespecialiseerde kinderarts. Als het kind borstvoeding krijgt, zal aan de moeder een dieet zonder koemelkeiwitten worden voorgeschreven samen met een supplement van calcium in afwachting van aanvullende onderzoeken om de diagnose te bevestigen.

Als het kind geen borstvoeding meer krijgt, is het noodzakelijk een zuigelingenvoeding te geven op basis van volledige hydrolysaten. De definitie van dergelijk product is dat het wordt verdragen door 95% van de kinderen met een AKMP. Maar bij ernstige allergie kan het zijn dat deze voedingsformules niet worden verdragen door het kind (allergie voor eiwithydrolysaten, slechte smaak,...).

Tegenwoordig raden veel pediaters nog aan ouders van kinderen met een ernstige allergie aan om een ander preparaat te geven op basis van volledige hydrolysaten als een eerste dergelijk preparaat is mislukt. Als een volledig gehydrolyseerd preparaat niet goed is voor het kind, dient volgens de huidige aanbevelingen onmiddellijk overgeschakeld op een preparaat voor zuigelingen op basis van aminozuren.

Enkele uitzonderingen

Er bestaan bepaalde situaties waarbij het niet nodig is over te schakelen op een formule op basis van volledige hydrolysaten.

Zuigelingen met een meervoudige of complexe voedselallergie, een AKMP op zeer jonge leeftijd, een allergie voor verschillende eiwithydrolysaten of zeer ernstige symptomen zoals een anafylactische shock zouden systematisch een preparaat moeten krijgen op basis van essentiële aminozuren zonder eerst een preparaat te geven op basis van sterk gehydrolyseerde eiwitten.

Veilige en terugbetaalde preparaten!

De preparaten voor zuigelingen op basis van aminozuren zijn perfect aangewezen voor de gevallen van ernstige AKMP. Daarmee is een snelle verbetering mogelijk van de spijsverteringssymptomen (diarree en braken) binnen relatief korte tijd (binnen slechts 3 dagen) en van alle andere symptomen, ook van de huiderupties binnen de 14 dagen. Bovendien kan met dergelijk preparaat de groeicurve bij kinderen met groeiachterstand snel worden ingehaald.

Er bestaan tal van studies over deze preparaten op basis van aminozuren waarin werd aangetoond dat ze werkelijk doeltreffend zijn en vooral ook volstrekt veilig bij ernstig allergische zuigelingen, ook bij kinderen met aanhoudende symptomen onder volledige hydrolysaten.

Vroeger diende men werkelijk de verhouding kosten-baten te evalueren alvorens dergelijk preparaat aan een kind te geven. Maar sinds enige tijd worden de preparaten op basis van aminozuren grotendeels terugbetaald door de ziekenfondsen. Dat is dan ook een reden te meer om niet te wachten alvorens dergelijk preparaat te geven als een zuigeling ernstige AKMP heeft.

Alexandre Dereinne, diëtist

Referenties:

Kemp A, Hill D, Allen K et al. Guidelines for the use of infant formulas to treat cows milk protein allergy: an Australian consensus panel opinion. MJA 2008; 188 (2): 109-112.
http://www.mja.com.au/public/issues/188_02_210108/kem10722_fm.html
Engelstalig artikel geraadpleegd in september 2010.

Rancé F. Actualités (2009)sur l’exploration et la prise en charge de l’allergie aux protéines du lait de vache (APLV).
http://www.allergienet.com/allergie-proteines-du-lait-de-vache-allergie.html#
Franstalig artikel geraadpleegd in september 2010.

Vandenplas Y, Brueton M, Dupont C, et al. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Arch Dis Child 2007 92: 902-908. doi:10.1136/adc.2006.110999
http://adc.bmj.com/content/92/10/902.full.pdf
Engelstalig artikel geraadpleegd in september 2010.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés